Zamjena DC konektora na laptopu

Često prekidanje napona može dovesti do velikih kvarova

 

Svakodnevni i veoma čest problem kod svih korisnika laptopova je kvar na DC konektoru za priključak punjača u laptop. Ovi problemi nisu veliki i skupi, ali nepažnjom mogu dovesti do velikih i skupih kvarova na laptopu. Usled nepažnje, prevelikog pomeranja laptopa, jakog pritiska na DC konektor, lošeg fabričkog DC konektora na laptopu, dešava se da se na laptopu DC konektor pokida i tada laptop ne dobija struju, ne puni se i ne radi. Takođe ima i loših rešenja i loših fabričkih DC konektora, kod recimo Asusa, MSI-a.

Kako znati da je DC konektor u prekidu

 

Kvar je odmah vidljiv i jasan, jer se pomjeranjem kabla na punjaču u predjelu ulaza za punjač gubi i vraća struja, što je znak da je DC konektor laptopa u blagom prekidu. Ukoliko više ne može da se namjesti konektor da puni laptop, primjećujemo da laptop zatamni sliku, jer radi na bateriju, baterija se prazni i kada se baterija potpuno isprazni laptop više ne može da se upali. Mnogi ljudi to i ne primijete, pa kada vise ne mogu da upale, misle da je u kvaru matična ploča. U našem servisu laptopova taj problem dijagnostikujemo odmah, pred klijentom.

 

Ne namještajte položaj punjača ako laptop gubi struju

 

Polomljen DC konektor na laptopu je jedan od najčešćih kvarova koji nam stižu u servis. Naš sevis ih uspješno rešava zamjenom novog DC konektora. Većina korisnika laptopova, kada primijeti ovakav problem ne ide u servis već pokušava da namješta položaj konektora i tako dobije napajanje struje. Javi se u servis tek kada se potpuno izgubi napon, i laptop uopšte ne može da se napaja strujom preko DC konektora. Već tada usled stalnog prekidanja napona, dolazi do lakših kvarova koji će vjerovatno biti vidljivi kroz par meseci. Može doći do kvara baterije na laptopu, opet može doći do kvara hard diska i gubitka podataka.

Ukoliko primijetite ovakav problem kao na slici gore, odmah donesite kod nas laptop i punjač laptopa na servis.

 

Dijagnostika kvara polomljenog DC konektora

 

Za nas servisere dijagnostika je veoma laka, provjeravamo da li je u prekidu dc konektor na laptopu ili konektor na punaču laptopa. Simptomi su apsolutno isti. U našem servisu obično stavimo nov punjač za laptop, i tada pomjeramo taj dio oko dc konektora. Ako primijetimo da laptop gubi struju, dijagnostika je pokidan DC konektor u laptopu. Takođe zbog sigurnosti provjerevamo i kabl na laptop punjaču, jer i on često bude u prekidu.

 

Ovo nemojte raditi

 

Vrijedan savjet naših servisera: nikada ne namještajte položaj punjača ukoliko vam laptop gubi kontakt. Jer tada vi rizikujete da se dodirnu dve zice i dođe do kratkog spoja, izgaranja električnih kola na matičnoj ploči, da se pokida matična ploča u predjelu gde je zalemljen DC konektor laptopa i da se više popravka ne može uraditi. Shvatite ovo kao ozbiljan savjet, jer može da bude prekasno.

 

Popravka polomljenog DC konektora kod nas u servisu

 

Popravka DC konektora na laptopu se obavlja na dva načina. Prvo mora da se otvori laptop do zadnjeg šrafa, skida se matiča ploča i pregleda se stanje konektora na matičnoj ploči. Ukoliko je oštećenje malo, i DC konektor dobar, prelazi se samo na ponovno prelemljivanje postojećeg konektora na matičnu ploču i njegovo ojačavanje. Ukoliko je DC konektor na matičnoj ploči dijelom oštećen, prelazimo na potpunu zamjenu DC konentora novim. Ukoliko je kvar na laptop punjaču, a ne želite da se vaš popravku punjača kod nas možete kupiti i nove laptop punjače.

 

Trajanje popravke DC konektora

 

TCP servis racunara se trude da sve popravke završavaju u jednom danu. Zamjena DC konektora laptopa občno se uradi za jedan radni dan u servisu, ili za tri sata ukoliko klijent insistira zbog obaveza. Ukoliko nemamo na stanju DC konektor isti kao na vašem laptopu već sledeći dan ga nabavljamo kod kolega. Popravka konektora na punjaču laptopa, kao i sve popravke laptop punjača obavljamo u roku od dva sata od vremena prijema u servis.

 

Pored popravke DC konektora uradićemo još besplatno

 

Usput vam čistimo laptop od prašine, postavljamo novu termalnu pastu na procesor i sve vitalne čipove, očistimo sistem hlađenja laptopa. Kod nas u servisu klijent dolaskom za jedan problem rešava tri problema. Za jednu cijenu popravke laptopa uradićemo zamenu DC konektora laptopa, očistiti laptop od prašine, pregledati operativni sistem.